"BEGINNEN MET HARDLOPEN" Bea Splinter, Siebe Turksma

Gerard:
De boeken van De 'Vrije Loper' serie zijn vooral voor zelfstandig trainende hardlopers bedoeld, die voor zichzelf veilig, gevarieerd en effectief willen trainen. En al lopen leden bij onze club in groepsverband, er is zeker een flink aantal dat ook zelfstandig traint. Misschien is dit boek ook voor hen een nuttige aanvulling op hun loopkennis en -ervaring. Schrijfster Bea is fysiotherapeute en heeft zich gespecialiseerd in haptonomie en sportieve behandelvormen. Medeschrijver Siebe die zelf de 10 km als favoriete afstand heeft, is net als Bea een ervaren looptrainer. Ze zijn lid van de Gooise Atletiek Club (GAC) in Hilversum. Samen hebben zij inmiddels 4 hardloopboeken op hun naam staan en dit is hun eerste boek. Het geeft een plan voor het eerste jaar van je 'hardloopcarrière'. 'Beginnen met Hardlopen' bestaat in de kern uit trainingsschema's. En dat met varianten en interactief zodat je steeds kunt kijken of je op het juiste pad zit.

Het 1e hoofdstuk geeft een goede start. Alle beginselen van hardlopen worden lekker compact neergezet. Vervolgens wordt een rustige opbouw voor beginners beschreven. Een simpele en verantwoorde opzet van wandelen (4 weken), hardlopen (5-8 wk) naar de testperiode (cooper-test-prestatieloop) (9-12 wk). En heel geruststellend: Bijna alle rek- en strekoefeningen die onze AV-trainers doen, komen keurig met foto en schema's voorbij. Als startend schema-mens doen de B1's, K2's R3's T2's en de K5 wandelcombinaties me wel duizelen, maar we lezen verder! Langzamerhand begrijp ik de kern van de opbouw: van W(andelen) (normaal+, stevig++, hard+++) gaat het naar Dr(ibbelen) en O(ntspannen) hardlopen tot het 4e tempo Stevig Hardlopen. Via 'Meer Lopen' en 'Je eigen training plannen' ren je naar 'Een prestatieloop' en gelukkig zijn we in wk 29-40 op een rustplateau om bij te komen. Helaas duurt dat maar 11 weken: er moet nog 'Een tandje erbij' maar daarmee zijn we ( wk 41-52) het jaar rond en dat in 114 blz.! Op oudejaars- of nieuwjaarsdag peuzelend aan een oliebol kun je dan hoofdstuk 10 lezen 'Hoe verder?' En dat stelt na die tientallen schema's gerust. Want je mag loopschema's die je goed bevallen herhalen zolang je wilt. Dat kunnen de Vlotte Schema's en/of de Standaardschema's zijn. En voor de natuurkenners onder ons: de Haas is sneller dan de Vos! Dus volg het Haas-Schema-symbool! Voor VLOT en/of het Vos-Schema-symbool voor STANDAARD

Inmiddels heb ik al lezend de schema's in de prullenbak gemikt en doe het met een heel klein lijstje met rondetijden voor mijn privéloopjes in het Schothorster Bos. Ik ben heel blij dat ik voor het lopen in ons Bos een looptrainer heb die mij inspirerend begeleidt en de loopschema's in zijn hoofd laat zitten (zitten ze erin?) en niet in het mijne stopt! En ik loop veilig, gevarieerd en of het ook effectief is, vraag ik hem zeker nu ik dit boek toch heb uitgelezen.

Koos:
Toen ik hoorde dat Siebe Turksma, die ik wel eens in wedstrijden tegenkwam en niet voor me hoefde te dulden, hardloopboeken schreef, was mijn vreemde intuïtieve idee dat het hier vast niet boeken betrof die de gebruikelijke middelmaat zouden ontstijgen. Zoals een profeet wordt bekeken in eigen land en volgens de zegswijze zelden wordt geëerd. Dus de conclusie zou kunnen luiden dat Siebe en Bea verhoudingsgewijs het minste boeken zullen verkopen in Hilversum en omstreken.

Maar al lezend bekroop me gaandeweg het gevoel dat ik er toch wel iets naast zat. Het is een origineel, eigenzinnig en degelijk boekje, vol nuttige tips (onder meer over ademhaling), foto's van rek- en strekoefeningen en nauwkeurige schema's, naar eigen keuze. Het begeleidt je een jaar lang van week tot week. Met tussentijdse tests. Zelfs hoe je je op een trimloop voorbereidt en hoe zo'n loop in z'n werk gaat. Je volgt als het ware een schriftelijke cursus start-to-run. Zoiets vereist wel enige discipline, dus niet voor iedereen geschikt. Ook niet voor mij, maar ja, ik ben geen beginner meer. Aanbevolen voor starters die zelf de eerste opbouw naar een beetje loopconditie willen aanpakken. En zeker ook voor trainers van startgroepen.

Het is inmiddels al de tweede druk. In de eerste druk stond op de omslag een loper met een R2D startnummer. Leuk om te weten is dat dit logo nu door de uitgever is verwijderd, want het bleek dat andere running ketens weinig zin hadden zo'n boekje in hun winkel ter verkoop neer te leggen. Sport, politiek en geld blijven met elkaar verweven, of je wilt of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten