“DE GEBOREN RENNER” Christopher McDougall

Koos
In 2008 verscheen een boek van journalist McDougall (o.a. van Runnersworld en Men's Health USA) onder de titel "Born to Run. A hidden tribe, superathletes, and the greatest race the world has never seen". Het boek baarde wereldwijd veel opzien en werd meteen al in 2009 door Prometheus vertaald en uitgebracht onder de naam "De geboren renner". Waarom zo'n stormachtige opkomst van dit boek, dat ik een top 10 boek acht voor rechtgeaarde hardlopers?

In de eerste plaats omdat het heel actueel is en tussen de verhaallijn door de bevindingen van prof. Lieberman becommentarieert (heel in het kort: als er zoveel blessures zijn onder hardlopers, zijn onze loopschoenen dan werkelijk wel zo goed als wordt beweerd?). Hij bezoekt o.a. het lab van Nike en geeft deze gigant er af en toe verbazingwekkend flink van langs.

Ten tweede omdat het gaat over een indianenstam in Mexico waar hardlopen tot het vaste ritueel hoort en waar men zelfs meer dan 100 km hardloopt op blote voeten of sandalen, met nauwelijks eten of drinken. Daar wil je dan als hardloper wel meer van weten.

De derde reden is m.i. dat er met gevoel voor dramatiek een spannende 50 mijl loopwedstrijd wordt beschreven tussen Amerikaanse ultralopers en lopers van deze Tarahumara indianen. Want klopten al die lastig te controleren topprestaties van de in de canyons levende stam wel?

In het blad "Katholieke Illustratie" uit 1937 (jazeker!) dat ik onlangs uit Gerard's onmetelijke archief kreeg wordt hoog opgegeven van dit oervolk, met als laatste zin een uitspraak die in onze huidige tijd incorrect is, en dat bedoel ik niet zozeer taalkundig : "Op kortere afstanden snoept het blanke ras den Indiaan records af, maar op de lange baan is er tegen die koperkleurige beenen niet te loopen".

Het boek is aanvankelijk wat verwarrend door de sprongen in de tijd, maar al spoedig valt alles op zijn plek. Met tussendoor veel wijsheden van diverse lopers en overpeinzingen over ons aller loopgedrag. Ik vond deze uitspraak van Jack Kirk wel aardig (pag. 226): "Je stopt niet met hardlopen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je ophoudt met hardlopen". Maar ja, die man liep op zijn 96e nog trail races.

Gerard
Ja, daar sta je dan als gewone rondjesloper op zaterdagmorgen in de groep van Arnold en Flip bijna beteuterd met "de geboren renner" in je handen. Maar Koos en het verweerde artikel uit 1937 over dezelfde renners trekken me over de streep. Bijna van elk boek valt iets op te steken. Dus begin ik met lezen. De schrijver stort zich in een voor mij en vast voor veel medelezers in een totaal onbekende wereld en hoe! Avonturend, lezend, zich verbazend, filosoferend, wetenschappend en ook nog ultrahollend sleept Christopher McDougall je mee op zijn reis. Je komt op die manier heel wat loopsnuiters (het doet me sterk denken aan de hippie-cultuur, maar dan wel in-zijn-of-haar uppie hippies) tegen met "vreemde" eigenschappen en gewoonten. Maar heeft niet iedereen zijn "handicaps"? Aanvankelijk wil ik al die snuiters in kaart brengen, maar die lijst van namen en bijnamen is te lang en te verwarrend.

Dus maar een paar hardloophoofdfiguren genoemd zoals Caballo Blanco (het witte paard), Christopher zelf, De Tarahumara's Manuel Luna, Arnulfo, Herbolisto en Silvino en de "snuiters" Barrevoetse Ted, Eric, Jenn & Billy en Scott uit de U.S.A. Het boek is een bijzondere mengeling van filosofie, analyse van eten, drinken, lopen/blessures/schoenen, dieren, avontuur en cultuur. Het leest wat lastig in het begin door alle uitstapjes buiten de Sierra Madre.

Opmerkelijke uitspraken over hardlopen zijn er tussen alle regels door bijvoorbeeld van dr. Bramble: "Zo simpel is het. Gewoon je benen bewegen. Want als je denkt dat je niet geboren bent om te hardlopen, ontken je niet alleen de geschiedenis. Je ontkent wie je bent." Of "Veel voet- en knieblessures waar we tegenwoordig last van hebben zijn eigenlijk het gevolg van het feit dat mensen hardlopen op schoenen die onze voeten in werkelijkheid verzwakken, die ons dwingen overdreven pronatie ( vooroverkanteling) toe te passen en ons knieproblemen geven". (Daniel Lieberman)

Kortom zeker een apart boek om te lezen, maar neem er wel de tijd voor. De filosofische benadering van deze bijzondere hardloopwereld wel volgestopt met loop-informatie van allerlei soort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten