"DE 100 LEUKSTE LOPEN VAN NEDERLAND EN BELGIË"

Gerard:
Tussen de stapels boeken (de grote markt in Deventer gloort morgen!) ontspan ik toch even voor Lopende Zaken en Lopend is dit boekje wel….Dit is weer heel anders dan Helden van de Marathon, maar met dit boekje in je sporttas kun je in heel Nederland en in het land van 'Klokke Roeland' (meestal Nederlands sprekend) probleemloos naar zo'n heldenstatus toe groeien. Deze uitgave van o.a. Mikel de zoon van ultra-loper Jan Knippenberg (1948-1995) bevestigt de enorme populariteit van het hardlopen en het wandelen. Het boekje is op hardlopen gericht, maar met enig zoekwerk vind je ook hier en daar 'wandelmarsen' die bij de lopen worden georganiseerd. De soort afstanden zijn voor elk wat wils: allerlei mijlen (zelfs een Moeffi Mijl), vele kilometers, meters, hele, halve, kwarts, mini's, kabouters enz. En dat ook nog in diverse estafettevarianten. Dus zeg niet dat er niks voor je bij zit. Alleen de tijd, die moet je zelf organiseren. En 1 keertje is ook leuk. We zijn niet allen 'Richards'. Een aanrader is volgens Hans Kuypers, die ik het boekje in de trein naar Den Haag liet lezen, de Posbankloop (Velp) al heuvelt die flink.
Het getal 100 voorop oogt al VEEL, maar inderdaad plus 100 runners-up (eigenlijk 103) lopen en extra 18 ladiesruns (waarvan er 6 ook bij de lopen staan) = 215 ! En als je dan buiten adem bij de 100ste loop bent, komen er nog 34….. dus dat zijn er dan op 1 na 250. Kortom je kunt elk weekend van La Roche tot Delfzijl en van Burgh-Haamstede tot Rossum hollen. En dan zijn er nog onze eilanden waar je kunt Berenlopen, Stortemelken, Adventuren en Halvemarathonnen op Texel. Je kunt er dus tegenaan week in, week uit. Ik ben nog ouderwets maar ik moedig toch maar in het Engels aan met: "Go ladies, men, and kids (voor hun runs staat vaak het bekende bananenmerk- niet uitglijden), Go! Vele bedrijven trekken voorbij in de naamgeving. Lopen mag wat kosten en levert naamsbekendheid op. Banken, ziektekostenverzekeraars, nutsbedrijven, (natuurlijk) sportmerken, dierentuinen, maar ook goede doelen die zo ook aan fondswerving doen komen voorbij. Mooier of leuker vind ik toch 'Verrebroek Loopt' (Oost-Vlaanderen), de St. Pietersbergloop, de Peter Rusmanloop (bekend loper, †1985), Utregse Meidenloop of Lenteloop Eerbeek. Het boekje heeft verder wat simpele opwekkende looptips, die wel kloppen en achterin zit zelfs een loperslogboek die gelukkig bij 9 lopen ophoudt, want het is wel een boekje waar je spierpijn van krijgt. Al wordt veel goedgemaakt met de aanprijzingen van de lopen: Een adembenemend avontuur!, een aansprekend loopevement, de oudste wegwedstrijd van Nederland, een begrip in Brugge, toeschouwers rennen hun eigen shopmarathon: alle winkels en horecagelegenheden zijn open!, de lopers wacht een prachtig parcours met veel muziek en met een glorieuze finish onder de London Tower, bij een speaker die iedereen kent! Ik eindig met deze bijna moderne management slogan: "Met recht de loopbelevenis van het jaar. Duizenden lopers die ieder op hun eigen manier een unieke overwinning behalen. Beleef samen deze unieke ervaring en zorg dat je er bij bent! Tot dan!

Koos:
Wat is leuk? Het is zo'n verzamelbegrip. Bedoelt de uitgever alternatief, bijzonder, gezellig, zonder wedstrijdspanning? Is er verschil met het aloude trimboekje?
Om dat te weten te komen pak ik het boekje (100 x 165 mm, 146 bladzijden, eerste editie) en raak terstond geïmponeerd door de praktische indeling: op datum, per plaats, en dan ook nog eens 100 kanshebbers om ook bij de 100 leukste te komen + de mooiste ladies runs, met het accent op het laatste woord.
Per loop een treffende omschrijving + sfeerfoto. Als je mobiel bent en zowel NL als BE binnen je actieradius valt een fantastisch handig boekje.
Onder de plaatsnaam Amersfoort staat nog niets, wel de Sylvestercross in Soest. Volgend jaar moet de Heuvelrugestafette er in zou ik zeggen. Leuk toch?
Online voor € 6 incl porto te verkrijgen via www.keep-on-running.nl, of 5 boekjes voor € 25. Voor alle duidelijkheid: ik krijg hiervoor geen provisie of bonus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten